a

dinsdag 20 januari 2009

Overleven en inburgeren als dagtaak

Na veel jaren mogen ze van de Gemeente inburgeren, het echtpaar uit het verre vreemde land. Ze hebben hun handen vol met inburgeren en overleven: Op maandag gaan ze naar Ons Huis voor taalles. Ze heeft in haar jeugd niet leren lezen en schrijven omdat ze zorgen moest voor 13 broertjes en zusjes.’s Middags is ze er weer, op naailes nu. Dindsdagochtend is voor de Inburgeringscursus. Zij volgt deze bij Nieuwland en hij bij Agens.
Dinsdagmiddag heeft hij een afspraak bij de Sociaal Raadsman, die met hem een dossier opbouwt voor het aanvragen bij Gemeente en Waterschap van korting op diverse watergerelateerde belastingen zoals reinigingsrechten, waterschapsbelasting etc. Hiervoor dient overlegd: een inkomensspecificatie (Gemeente), een besluit huurtoeslag 2009 Belastingdienst), de laatste huurspecificatie (de Woningstichting), het premie-overzicht van de zorgverzekering, de Beslissing Zorgtoeslag (Belastingdienst) en bovendien dient gewag te worden gemaakt van het uitgavenpatroon, het eventuele bezit van een auto en of er schulden moeten worden afbetaald).
Woensdag is er, ook in het kader van het inburgeren, ‘e-learning’ op de computers van de Bieb. Woensdagmiddag maakt ze mozaieken in Ons Huis, een project voor buitenlandse vrouwen. Donderdag is er voor beiden weer de inburgeringscursus. ’s Middags heeft hij een afspraak met zijn ‘buddie’ van de Stichting Vluchtelingenwerk om de Praktijkoefening in het kader van de inburgeringscursus voor te bereiden.
Vrijdag is er voor het uitvoeren van de praktijkoefening: meestal is dat een gesprek met een instantie zoals een gemeenteambtenaar, de politie, de woningstichting over een gefingeerd probleem, aanvraag of iets dergelijks.
Vrijdag is er ook voorhet bijwonen van de dienst in de moskee. Tussendoor brengt hij nog een bezoek aan de huisarts in verband met zijn ernstige suikerziekte en bidden beiden volgens een strak (schriftelijk) schema vijf keer per dag.
Deze week was de wasmachine kapot. (AvD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten