a

zaterdag 30 januari 2010

Willekeurig geweld (en andere nieuwe woorden/uitdrukkingen)

Over de spectaculaire actie van het AMC Maastricht om alleen patienten uit de directe omgeving te gaan (trachten te) genezen: 'postcode-geneeskunde', ook gehoord: 'postcode-loterij;
En wat vind je van 'Oorbehoedsmiddelen'? (gewoon een wetje tegen teveel lawaai in disco's en theaters die het toegestane geluidsniveau regelt is m.i. beter).
En vandaag gelezen (volledig mee eens): 'Willekeurig geweld' (in plaats van 'zinloos geweld')
Trouwens, wat is er mis met het woord 'mishandeling' (als het om personen gaat)?

donderdag 21 januari 2010

zaterdag 16 januari 2010

Kun je op wachten

De val van Leers is veroorzaakt door links.

Kilometerheffing

"ANWB peilt leden over kilometerheffing, Goh, werkelijk geen idee wat de uitkomst daarvan zal zijn" (Hans Noppert in de Volkskrant van 16 januari 2010)

Saban B

"Saban B (ontsnapte uiterst gewelddadige pooier) leeft in luxe in Turkije" (kop in de Volkrant)

Banken

Banken zijn machtiger dan Obama

Recordbonussen USA- en GB-banken

In de grootste door bankiers veroorzaakte recessie na de oorlog, nadat ze met biljarden door ons, hun klanten, zijn gered...

Prijzen zorg

Kop in Volkskrant van 16 januari 2010: 'Ziekenhuis bepaalt helft prijzen'.
Patient betaalt nog meer...

Een pittige week

Balkenende: "Het was een pittige week".

Davids en Iran

'Davids kan geen leidraad zijn voor Iran' (kop in de Volkskrant)

Fossielen-leraren

Hoe lang duurt het aanzetten van een krijtbord?

Omvallende stenen

Saoedi-Arabie, Afganistan, Pakistan, Jemen, Somalie, Kenia.
Hoe noemden de Amerikanen die omvallende stenen ook al weer?

Haiti is duivels complot

US TV-dominee: Bij de onafhankelijkheidsstrijd hebben de Haitianen een pact gesloten met de duivel

maandag 11 januari 2010

Ander woord voor Wageningen Hoog

Ik sprak de oude mevrouw Viets. In dat gesprek noemde ze Wageningen Hoog, 'de Schuldenbult'. Haar vader was ingetrokken bij zijn schoonvader die carrosseriebouwer was en later weer 'gewoon' loodgieter, meen ik. Als er een 'elleboogje' of iets dergelijks besteld werd vanuit 'de Schuldenbult' belde haar vader eerst de secretaris van de middenstandsvereniging (!).
"Ach", sprak ze vergoeilijkend, die 'Kouwe Kak' "had het voor de oorlog niet zo breed. Ze hadden al moeite genoeg om voor de buitenwacht hun huis een beetje op orde te hebben".
Morgen is haar revalidatie klaar en gaat ze weer naar huis. Jammer.

zondag 10 januari 2010

woorden

'ne vremde' (Vlaams voor een allochtoon);
'snotvallig' (Vlaams voor snipverkouden);

stompzinnig: de uitdrukking 'zelfmoordtoerisme'

(met dank aan Lucienne op haar weblog Luciennes taalblog (http://luciennes.blogspot.com/)

zaterdag 2 januari 2010

Hoed u voor trendwatchers en dergelijke

Ook zoveel voorspellingen gehoord en gelezen?
Opvallend is de (gematigd, dat wel) optimistische en positieve kijk van veel van die profeten. Opvallend is ook dat het veel economen zijn aan wie vragen over toekomstige ontwikkelingen en trends worden voorgelegd. Als er een beroepsgroep is die ons wel eens wat eerder de economische rampspoed had mogen voorspellen dan zijn zij het wel, dacht ik. Maar dat ze weer vrolijk meedoen met dit spelletje vind ik opmerkelijk. Bescheidenheid is niet de belangrijkste eigenschap van economen.
Wilders, het klimaat, de gezagscrisis bij alle overheden, de geweldige ontevredenheid van veel mensen, de verminderende solidariteit tussen oud en jong, het inzakken van veel oude instituten zonder dat er schijnbaar iets voor in de plaats komt, het verbazingwekkende korte termijndenken van politici, veldslagen tussen Marokkanen en Molukkers, veldslagen tussen raddraaiers en politie, het verhinderen van het functioneren van hulpdiensten, de oplopende spanningen tussen Israel en Iran, etc. etc. Zouden trendwatchers niet wat meer uit moeten gaan van deze werkelijkheid? Is dat niet vooral de werkelijkheid van de steeds grotere overbodigheid van de werkende klasse, werk wordt immers gedaan in China, Korea e.d. De steeds zwakkere positie van de 'huurlingen' in bedrijven, maar ook hun positie ten opzichte van de bureaucratie van overheden, zorg en welzijn, politie. De druk van wetten en regels, de noodzaak precies te voldoen aan de eisen van regelgevers en uitvoerders van die enorme bureaucratie op straffe van drakonische straffen. Is de reactie van de 'gewone man' op politiek en de instituten niet beter te begrijpen vanuit het feit dat het bewustzijn groeit dat hun mening, hun belang er niet toe doet. Het sterk gegroeide besef van de grondregel van de Griekse tragedie: je komt nooit meer uit de rol die je eenmaal hebt gekregen, behoudens de enkeling die zich kan aansluiten bij de upper middle class.
Hoe dan ook, de nadruk op technische ontwikkelingen als de bepalende factor in toekomstige ontwikkelingen lijkt wel wat te groot geworden?

Wat ik regelmatig denk is: de mensen die het voor het zeggen hebben, onze intellectuelen (dit zijn niet steeds dezelfden overigens) komen allen voort uit de upper middle class en hoger. Bij hen heerst nog vaak het idee van de maakbaarheid van de wereld en ze hebben een merkwaardige kijk op wat er in de wereld van de gewone mensen leeft. Ze leven ook heel comfortabel, zonder veel grote problemen in hun directe omgeving. Ze hebben in elk geval mede hierdoor vaak de neiging te laat te reageren op wat er onder de gewone mensen speelt. Het begint vaak met ontkenning en bagatelliseren.
En als men het eindelijk eens is over wat er feitelijk aan de hand is en wat er gebeuren moet is het heel moeilijk om dingen terug te draaien of op te lossen.

Dezer dagen denk ik vaak aan het gezegde van onze voorouders: het zijn allemaal profeten die brood eten.