a

dinsdag 30 december 2008

Windows 7 lekt

Bericht in de krant: 'Testversie van Windows 7 lekt uit'.
Welke versie van Windows was niet lek?

Wat (wie) is God?

In de (weblog)rubriek 'Woordhoek' van Ewoud Sanders in de NRC vroeg Ewoud om definities van GOD. Hieronder volgen die definities:
http://weblogs3.nrc.nl/woordhoek/2008/12/08/god-is-ja-wat-eigenlijk/#comment-22864

(Ing. N.)

vrijdag 26 december 2008

Het haasje

Hoeveel konijnen zouden deze kerst het haasje zijn geweest? (Frank Verheijen)

woensdag 24 december 2008

Troep

Vanmiddag pakte ik drie plastic zakjes en handschoentjes en liep naar het voetbalveldje voor ons huis. Ik stapte op de voetballende jongens toe (3 van 10 en 2 van 17) en vroeg eerst de grote jongens en toen de kleine even mee te doen met het oprapen van de blikjes en andere troep rond het veld. Men deed niet mee. De grote jongens omdat zij die troep niet gemaakt hadden en de kleine omdat de grote jongens ook niet meededen.

Toen heb ik het alleen gedaan.

dinsdag 23 december 2008

Fijne Kerst en Gelukkig Nieuwjaar



(dubbelklik voor vergroting)

zaterdag 20 december 2008

Ik moet stoppen met me kwaad te maken

Volgens M.(die het kan weten) leef ik hierdoor jaren korter.

Treffende nieuwe term

Loretta Napoleoni schreef 'Schurkeneconomie', duistere kanten van een nieuwe wereldorde' (Uitg. Nieuw Amsterdam).

Stuitend

Onderzoekers van de Ondernemingskamer velden deze week een vernietigend oordeel over PCM (o.m. de Volkskrant, NRC) onder het Britse opkoopfonds Apax. Dat leende, via een haast onzichtbare constructie, een kwart miljard tegen woekerrente van haar dochteronderneming PCM, die daardoor praktisch failliet is (wellicht genoodzaakt te fuseren met een gezonde partner, de (Belgische) Persgroep).
Bert Groenewegen, topman van PCM, die een grote bonus ontving, deelde desgevraagd mee zich niet schuldig te voelen.
Minister Plasterk noemt de overname van PCM door Apax “stuitend”. “Dat er nu nog bestuurders zitten die daar vette bonussen aan hebben verdiend, lijkt me niet uit te leggen”.
(bron: 'de Volkskrant, 19 december 2008)

We hebben het hier over onze belangrijkste kranten!

Waarom laten politici en bestuurders (commissarissen) en vakbonden dit soort dingen in Godsnaam toch gebeuren?

donderdag 18 december 2008

Understatement

Grote kop in 'de Volkskrant' van 18 december 2008: 'Over Irak is het laatste woord nog niet gezegd'.
Hoezo?

Over de oorzaak van het bonusgraaien

We moeten niet alleen de bonusgraaiers 'hard aanpakken' , om in hun eigen taal te blijven als ze het over overtreders hebben, maar vooral hen die het bonusgraaien mogelijk maken: de politici. Stel hen die in het geheim voor deze regelingen geld vrijmaken, de feitelijke bedragen verheimelijken of de regelingen als klein randgebeuren voorstellen aan de kaak.

De schade van de bonussen

Die bonuscultuur (Bond ontdekte de hoge bonussen van politie-commissarissen), die graaicultuur van hele domme managerstypes, gaat ons nog heel veel kosten. En dan bedoel ik niet geld.
(Ik droomde dat ik minister was en dat ik ze allemaal tegelijk bij elkaar had gehaald en aan degenen die niet willen afzien van dit gemeenschapsgeld, deze geheime of verborgen salarisverhogingen, vroeg weg te gaan. En dat er bij de deur een bode stond met ontslagbriefjes).

woensdag 17 december 2008

Drugsdealers

Vanmorgen op radio 1: Verslavingsdeskundige Schothorst: "De huisarts is de grootste drugsdealer".

Krantenbericht over zes katten

Een man zette zijn zes katten buiten de deur (krantenbericht). Dat doe ik al jaren met 1 kat. Nooit de pers gehaald. Heb het bericht nog even voorgelezen aan Spinner. Ze opende haar rechteroog heel even en slaakte daarna een diepe zucht.

Over zijn lijk

Een roker probeerde geld te trekken van British Tobacco. Hij kreeg (terecht) niets, behalve zijn ziektes. Wat zal hij de ziekte in hebben gehad! (Typisch voorbeeld van 'no cure, no pay').

maandag 15 december 2008

Arthur Japin quizzmaster

Arthur Japin is één van mijn iconen. Hij schrijft een proza dat mijlenver beter is dan dat van mijzelf. Zijn goddelijke zinnen, de opbouw van zijn verhaal, zijn inlevingsvermogen, de onwaarschijnlijke keuze van zijn onderwerpen, zijn plots, alles is van een schoonheid waarbij die van veel van onze auteurs verbleekt. Hij is van buitencategorie, een ster die in onze literatuur niet meer verbleekt.

Nu gaat hij een quizz presenteren op de televisie. Hij verlaagt zich tot het niveau van presentator van een programma van weinig allooi, platte humor. De prins die, zonder ervoor geleerd te hebben, putjesschepper wordt of chauffeur, noem het, zal ik even niet meer kunnen zien als die grote verheven literator van wie ik na een avondje lezen droom.

vrijdag 12 december 2008

kramp

Dit najaar kreeg ik voor het eerst een griepprik. En sinds een kleine maand hebben we een fantastische sapmachine, heerlijk en vooral gezond!
Voor het eerst na 1971, toen mijn vader me met een auto van een aannemer uit Uilenstede haalde, kreeg ik griep. En niet eentje waar je na drie dagen weer van opgeknapt bent. Ze is langzaam afgedaald, eerst woedde ze in mijn hoofd, toen in mijn keel, daarna ging ze te keer in mijn longen en nu heb ik buikgriep.
Ik kan vrij goed tegen pijn, al zeg ik het zelf, maar de pijnscheuten die me nu teisteren zijn heel erg. Al twee dagen krimp ik met grote regelmaat ineen onder het slaken van akelige kreten, waarna ik me ijlings uit de voeten maak naar de wc, in de hoop (hoop?) nog tijdig op de pot te belanden.
Gisteravond kreeg ik weer zo'n aanval. M. en Elisabeth stonden erbij. M. gemeen lachend): "Nu weet je ook hoe een bevalling ongeveer is". Elisabeth: "Je moet puffen, zo" (ze deed de bekende kraamkamergeluiden ook nog even voor). Giechelend keken ze naar het slachtoffer. M. is verpleegster en de ander bijna.
Was er hier sprake van een nieuwe methode van pijnbestrijding?
Ooohh...

woensdag 10 december 2008

Deliriumklinieken voor kinderen geopend

Vanmorgen werden drie (!) 'deliriumklinieken' voor kinderen geopend. Drie. Geruststellend werd er nog aan toegevoegd dat alleen kinderen in coma kunnen worden opgenomen.

dinsdag 9 december 2008

Zet mijn muziek bij je favorieten

Op verzoek heb ik mijn muziek (meer dan honderd uitgelezen moppies) nu een URL gegeven, zodat je zonder naar een weblog te gaan de muziek kan aanzetten terwijl je aan je computer werkt. Tip: zet hem bij je favorieten: http://www.playlist.com/arianvandiermen/

Een goede prijs

Ze zijn er nog. Tussen de vele inteeltprijzen, zoals die de tijdschriftenbranche zichzelf toekent tijdens de 'tijdschriftenweek' (heb je even een emmer), vallen ze nog nauwelijks op. Maar dit is er één: De irritantste BN-er, georganiseerd door de website voetbabbel.nl. Het is een inkoppertje: het werd Gordon, je weet wel, die ex-'topper'.

Aegon en eerlijkheid, alweer een gotspe

Aegon is bekend om twee affaires: de aandelenlease-affaire, waarmee Legiolease, een dochter van Aegon, enorm veel geld binnenhaalde en gedupeerde beleggers vervolgens met een enorme restschuld opzadelde (Aegon was overigens wel zo slim om Legiolease tijdig te verkopen aan de Belgische bank Dexia).
En van de woekerpolissen-affaire waarbij duidelijk werd dat (o.m.) Aegon wel heel erg veel kosten in rekening bracht aan beleggers.
Nu adverteert deze geldmachine met een radio-spotje met de zin 'eerlijk over uw lijfrente'
Je moet maar lefhebben.

Gotspe

Het bedrijf Fortis publiceerde vandaag haar (zijn?) verwachtingen voor de Nederlandse economische ontwikkelingen voor 2009.
Je moet maar lef hebben!

Nomen est omen

Vorig jaar schoten beveiligers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf 'Blackwater' in Bagdad op klaarlichte dag zeventien Irakezen dood, onder wie vrouwen en kinderen.
Zullen we dit bedrijf dan in het vervolg maar Redwater noemen?

maandag 8 december 2008

Etalageskijken

In de vijftiger jaren ging je in de decembermaand wel etalageskijken. Winkeliers deden eens per jaar extra hun best de klant naar en vandaar in de winkel te lokken. Je had nog vooral winkeliers en niet al die winkelketens met hun volstrekt niet spannende etalages van nu, een enkele uitgezonderd, zoals De Bijenkorf. Ze hadden soms nog de deur (!) iets naar achteren, waardoor je, een of twee meter voor de deur nog naar links en rechts in als het ware twee etalages kon kijken. Etalages met van de mooie ronde ruiten. Kijken, kopen deden mijn ouders maar mondjesmaat, want zoveel verdienden we nu ook weer niet.
Tijden veranderen.

Spreekwoord van het jaar

Van Dale organiseert de verkiezing van het 'woord van het jaar'. Veel nieuwe woorden danken hun bestaan aan de kredietcrisis. In het verlengde hiervan dicht ik bij een eventuele verkiezing van het spreekwoord van het jaar 'door de bank genomen' grote kansen toe.
(Frank Verheijen, Wageningen, in de rubriek U van 'de Volkskrant' van 6 december 2008)

zondag 7 december 2008

PaVloV

De naam Pavlov hoort bij voorspelbare reacties op bepaalde prikkels. De woorden 'PaVloV' en 'PVV' klinken ongeveer hetzelfde als je ze uitspreekt. Het gaat om een PaVloV-reactie in de vorm van een oekaze van het PVV-Opperwezen Allah Wilders en Zijn Profeet Mohamed Bosma in de Volkskrant van 6 december. Men fulmineert tegen de STER en de publieke 'staatsomroep'. Je kunt het allemaal nalezen in de (digitale) Volkskrant. Het lijkt te gaan om een pleidooi voor het voortbestaan van de geschreven pers. Maar dat is maar schijn. In wezen is het een schoolvoorbeeld van het klassieke willen doden van de boodschapper van slecht en ongevallig nieuws. Immers, die 'linkse grachtengordel' kotst Wilders uit en de 'staatsomroep' is hun spreekbuis. Het dilemma van alles rechts van de VVD is dat het gedachtengoed (lees: de wetenschappelijk omschreven - en dus niet door de 'straat' bepaalde - grondslagen) beperkt blijft tot clubjes als die van Bart Jan Spruyt. Het is niet voor niets dat de kwalificatie 'gebakken lucht' opgeld doet voor bewegingen rechts van de VVD. Verdonk treedt tenminste nog op op de staatsomroep; en toegegeven, is niet zo extreem als Wilders. Tegenover haar gebakken lucht staat Wilders' gebakken lucht als gevolg van het werken met wilderse transvetten. In de definitie van Wilders is schrijver dezes links. Prima! Waar het om gaat is dat we vooral moeten doorgaan met die prikkels, en dit soort PaVloV-reacties maar op de koop toe moeten nemen. Zodat de associatie van 'gebakken lucht' met bepaalde verbrandingsovens uit een bepaald verleden tot boze dromen beperkt blijft. (Ingenieur N) (Naar aanleiding van een ingezonden stuk van Geert Wilders en Martin Bosma in 'de Volkskrant' van 6 dec.jl.)

vrijdag 5 december 2008

Een echte prijs (2)

Gisteren werd er een echte, echt verdiende prijs uitgereikt. Gezien? De 17-jarige Mayra Avellar uit Brazilië kreeg de Kindervredesprijs, uitgereikt door Desmond Tutu. Ze ontving de prijs voor haar moedige en succesvolle inzet tegen extreem geweld in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Dat zo’n jong meisje zo een intense, woedend-huilende door merg, keel en been gierende toespraak kan houden.

Mag ik jaarlijks twee of drie zulke prijsuitreikingen zien?
Ik stel voor dat bij iedere Showbiss-prijs eerst deze prijsuitreiking wordt getoond.
Daarna mogen de over het eigen paard getilde patjepeejers ter plekke door ‘s Heeren Hand verzengen.

Eindelijk weer een echte prijs (1)

Wist je dat er per jaar meer dan 600 literaire prijzen worden uitgereikt? Serieus!
Hele bekende, zoals de A.Roland Holst Prijs en de Anna Blaman Prijs, maar heb je wel eens gehoord van de Artishock Prijs, de Alcuinus-prijs, de C.C.S. Crone-prijs of de Nieuwe Clercke-Pico Bello-prijs? En wat vind je van de Eigenwijs Prijs, De Inktaap of Latent talent? En van de Mekka-prijs en de Kiekeboekprijs?
600, serieus waar!
En ik heb nog niet eens één prijs gekregen!

Toch is dit niet mijn grootste ergernis. Dat zijn al die ‘Awards’ die vooral te onpas worden bedacht en God betere, ook nog uitgereikt. Iedere zichzelf respecterende club bedenkt zijn eigen Award, vooral in de zogenaamde Showbussines: Er is zelfs een Startpagina van!
En hoe belachelijker ze zijn, hoe Engelser ze klinken, des te vaker komen ze op de TV. Het is echt verschrikkelijk. Het is een vorm van vervuilen van het eigen nest.En elke dag komen er nieuwe bij, geloof me.

Een troost: hoe meer er bij komen en hoe vaker er 'Awards' uitgereikt worden hoe onbeduidender de ontvangers worden.
Niet beter kan de teloorgang van het Avondland getoond worden dan als er weer zo'n stel clowns in een apenpakje als Baronnen van Munchhausen een bokaal, schijf, kalf, of een ander soort rommel, tot tranens toe geroerd, in ontvangst neemt.
En dat wordt wordt ook nog liefdevol in beeld gebracht door het door mij betaalde Hilversumse tv-proletariaat.

Dat is pas lef hebben!

Op Sinterklaas de Voedselbank beroven
Die moet in het Guinness Book of Records voor hufterig gedrag in het kwadraat.

woensdag 3 december 2008

Klantonvriendelijkheid (2)

Waarom zijn veel grote nutsbedrijven, dus ook pensioenfondsen, telefonisch onbereikbaar? Omdat ze geen boodschap aan je hebben. Ouden van dagen, inburgeraars,
zij die geen computer hebben, zij die niet met een computer kunnen omgaan etc. zijn de klos. Deze jongens zijn (vaak) monopolist of maken monopolistische afspraken (kartelvorming). Ze kunnen dus ronduit klantonvriendelijk zijn.
Dit soort geldmachines verdienen veel geld met zaken die ik ze helemaal niet gevraagd heb, zoals het spelen voor bank of verzekeraar, zijn praktisch oncontroleerbaar, en de winst gaat via allerlei juridische constructies naar de aandeelhouders van die constructies, in plaats van dat het terugvloeit naar ons, door bijvoorbeeld de premies te verlagen.
Je hebt nog geluk als ze niet 'overnight' je pensioensfonds verkopen aan de hoogst biedende, zoals het pensioenfonds voor havenwerkers in Rotterdam..

Klantonvriendelijkheid, een voorbeeld (1)

Ik ontving een 'Pensioenbrief' van PGGM waarin iets over het pensioen van M. werd medegedeeld. Nu wilde ik een formulier bestellen over waardeoverdracht. Ik ben modern, dus ik surfte naar de website van de PGGM om een formulier te downloaden voor waardeoverdracht. Ik kon veel formulieren downloaden, maar er was geen formulier voor waardeoverdracht. Geen nood, dacht ik, dan bel ik wel even. Eens kijken, verhip, wat ik ook probeerde, op de hele site was geen telefoonnummer te vinden. Geen nood, dacht ik weer, en ik surfte naar de electronische telefoongids. Daar vond ik alleen: PGGM-verzekeringen. Geen nood, dacht ik, ze zullen me dan wel even doorverbinden. Helaas, men was wel vriendelijk, maar doorverbinden ging niet. Het PGGM dat ik bedoelde zat aan de andere kant van Zeist. Wel kreeg ik, goede service, het telefoonnummer van de PGGM, dat, zo bleek, al lang niet meer het pensioenfonds zelf was, maar de 'uitvoeringsorganisatie van de pensioenregeling van Pensioenfonds Zorg en Welzijn', resulterend onder PGGM Operations B.V...(wordt vervolgd)

Bladenmaken

"Wat is bladenmaken? Liefdewerk nieuw papier." (Rob van Vuure, directeur Sanoma uitgevers in 'de Volkskrant' van 2 dec. jl)

De economische crisis

Stop maar met dromen van een tweede huis, derde auto, vierde vrouw en vijfde vakantie. De economische crisis treft ons allemaal. Zelfs Sigmund (cartonist 'de Volkskrant') moet zijn oostindische inkt aanlengen met water en is gedwongen te tekenen op krantenpapier. ( )(Volksrant 3 dec.)

Ik lees nooit een boek

Op een bijeenkomst van stagiairs en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk werd het idee geopperd om een roman te lezen over/uit het land van de inburgeraar die je begeleidt. De hbo-studente naast me (verbaasd): "Ik lees nooit een boek".

dinsdag 2 december 2008

Ik nodig u uit.

Er zijn veel nutsbedrijven. Heus niet alleen gas-, water- en electriciteitsbedrijven. Maar in principe zijn pensioenfondsen, de Post, de Telefoon, de Kabel, de Televisie, de Gemeente, de Staat, de Belasting, de Politie, de NS, het Ziekenhuis, en -God betere- de Bank ook Nutsbedrijven. En dan ben ik helemaal niet volledig.
Nu hebben veel van die Nutsbedrijven de definitie van het woord ‘nut’ al enige tijd op eigen houtje gewijzigd (tip voor de redactie van de Van Dale). Nut voor het volk is tegenwoordig Nut voor de eigen topmanagers en aandeelhouders: het zijn geldmachines geworden.
Als ik daarvan voorbeelden ga geven heb ik over twee dagen een boek. Maar dat hoef ik niet te schrijven, want jullie, geachte lezers, hebben daar zelf al zoveel voorbeelden van in jullie eigen ‘pocket’ dat dat nou weer niet nodig is (het gaat niet alleen om geld, maar ook om arrogantie, klantonvriendelijkheid, communicatie, stompzinnig gedrag, ('kastje naar de muur' wordt waarschijnlijk te lang).

Geachte lezers, ik daag u hierbij uit om één van jullie eigen ervaringen op schrift te stellen en aan mij te doen toekomen. De eis blijft edoch: kort en krachtig, en liefst met humor (eigen naam er onder is niet nodig, maar dan wel graag een pseudoniem).

PS. Een langere blog (dan 150 woorden) mag ook, maar die wordt in gedeelten geplaatst of op mijn andere weblog (Arians kronkels).

maandag 1 december 2008

Zwarteschapenpopulisme

Tele2 is synoniem met - diplomatiek uitgedrukt - 'avontuurlijke' producten en diensten, en kafkaëske helpdesks. Het goedkope zwarte schaap in Telecomanië. De pay-off van hun (op zich leuke) reclamespot is: 'Born to be cheap'. Het zwarte telecomschaap Frank is goedbeschouwd een populist, want populisten bedrijven goedkope politiek. En populisten zijn 'born to be cheap'. Na de centenman Sinke heeft nu ook spindoctor Kay van der Linde Trots Op Nederland verlaten. Ook hij kwam erachter dat TON een soort vat is, en dat holle vaten het hardst klinken. Net als holle reclamespots (Born to be cheap).
Zoals bekend buigt R. Verdonk naar links noch rechts, en is de koers rechtdoor. Denk daarbij maar aan een andere reclamespot, die van Hans Anders: een automobilist neemt een rotonde rechtdoor, daarbij fraaie beplanting in het midden vernielend. Populisme probeert fatsoenlijke middenpartijen te vernielen, die godzijdank nog altijd de core business van de Nederlandse politiek vormen. (Ingenieur N)

Brandend Zand

Twee jaar celstraf voor branden 't Zandt
(Kop in NRC Handelsblad van 1 december 2008)

Zo slecht was dat liedje van Anneke Grönloh nou ook weer niet. (Ingenieur N)